Проекта BOSS- биометрична оптична наблюдателна система

Posted: 21/08/2013 in Системи за сигурност

Федералното правителство на САЩ е в напреднала фаза в разработването на система за видеонаблюдение, която успешно различава лица сред тълпи от хора. Проекта е кръстен BOSS(Биометрична оптична наблюдателна система) и е в процес на разработка от две години насам.

Това не е първия опит за създаване на подобна система, но изглежда BOSS е проекта, който е най-близо до успешната реализация на функцията за автоматично разпознаване на лица.

Ползите от подобна технология са основно за целите на анти-тероризма и борбата с престъпността. В самото начало на разработването на проекта, идеята е била системата да открива терористи-камикадзета сред тълпите от хора.

Как работи системата за разпознаване на лица?

Принципа на работа на алгоритъма на BOSS е близък до алгоритъма на FaceBook за автоматично разпознаване на лица. Към системата се подава на входа изображение, което се сравнява с всички снимки от базата данни. Алгоритъма не работи на стопроцентова точност, а дава като резултат по-доброто от всички възможни решения.

Основни предизвикателства пред проекта BOSS

Основните предизвикателства пред реализацията на проекта е че когато светлинните условия, в които се осъществява видеонаблюдението, са далеч от идеалните, тогава системата среща огромни трудности в различаването на отделните лица. BOSS ще използва сложна система от камери за видеонаблюдение, която ще генерира три-измерен подпис за всяко едно лице. Тепърва предстоят допълнителни тестове, които ще трябва да определят до каква степен проекта е завършен.

Друго препятствие пред реализацията на проекта е настоящото ниво на развитие на изчислителните устройства. Но компютърната техника се развива непрекъснато и все по-успешно борави с обработката на видео и изображения. Така че се очаква чрез подобряване изчислителната мощ на компютрите, да отпадне още една пречка пред системата за разпознаване на лица.

Ръководителите на проекта очакват, когато обявят проекта BOSS за завършен, да успеят да определят с точност между 80 и 90 % лицето на човек намиращ се на разстояние от 100м от камерите на системата.

Заключение

Дали и как проекта BOSS ще бъде използван, предстои да се разбере. В контекста на NSA скандала, американската общественост е особено чувствителна по отношение на използването на технологии нарушаващи личните им свободи за сметка на националната сигурност.

Вашият коментар