Основни категории охранителни системи

Posted: 01/08/2013 in Системи за сигурност

За целите повишаване защитата и сигурността на охранявани обекти, се използват различни типове системи.
vidove-sistemi-za-sigurnost
Най-често срещаната квалификация е следната:

СОТ(Сигнално Охранителна Техника)

Комбинация от сензори за движение осигуряват охраната на затвореното помещение. В случай на установено проникване в охраняемата зона, сензорите изпращат сигнал към управляващия панел. Той, от своя страна, включва звукова/визуална сигнализация, като уведомява чрез SMS и/или обаждане регистрираните администратори на системата.

Контрол на достъпа

kontrol-na-dostypa-sistemi

Използва се основно за защита срещу неоторизиран достъп в обекти като болници, хотели, супермаркети, търговски центрове, офиси. Системата е изградена от входно/изходни точки за достъп, които разрешават преминаването през врати и асансьори чрез прочитане на магнитни(RFID) карти или въвеждане на PIN код. Предимство на тези системи е възможността да бъдат следено движението на регистрираните потребители. Например, когато в хотелска стая се установи липса, разписката от системата за контрол на достъпа ще покаже кой от хотелския персонал е влизал в стаята. Системата, също така, ще даде информация за времето, в което всеки един от хотелския персонал е осъществил достъп до стаята.

Видеонаблюдение

nabliudenie-snimka
Системата е изградена от множество камери за видеонаблюдение и устройства(DVR) за запазване на записите. Обикновено камерите се наблюдават от оператори, които следят за подозрителни лица. Наблюдението се осъществява в реално време, като съвременните програми за видео анализ на картината помагат за по-ефективната употреба на охранителните камери. Приложението на видеонаблюдение е разнообразно- от охрана на магазини, през защита на националната сигурност, до неговата употреба за целите на спорта и телевизията.

Периметрова охрана

perimetrova-ohrana

Всяка една от изброените системи за охрана, е трудно приложима(по-скоро поради финансови причини) за осигуряване на достатъчно високо ниво на защита, когато обекта е разположен на голяма площ. За целта се използва система за периметрова охрана изградена от бариери(основно микровълнови/инфрачервени бариери или сензорен кабел) и специализиран софтуер, който осъществява мониторинг и контрол. Бариерите са с обхват на действие от 10-15 метра до около 500 метра. Когато нарушител премине през зона контролира от системата за периметрова охрана, се задейства сигнализация подобна на СОТ система(звукова/визуална с известяване на администраторите). Системата има защита срещу известяване за фалшиви аларми благодарение на използването на технологията fuzzy logic.

Ако търсите надежден партньор в сферата на охранителната техника, може да се доверите на ‘NRJ Soft’- водеща фирма в областта на монтажа, проектирането и поддръжката на системи за сигурност, автоматизация и контрол.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s