Трябва ли да се притесняваме от броя на камерите на публични места?

Posted: 13/09/2013 in Системи за сигурност

za-protiv
Бързото развитие на технологиите използвани в системите за видеонаблюдение, повдигна въпроса за това дали тази технология не отнема твърде много от гражданските ни свободи. Но сравнявайки за и против охранителните камери на обществени места, ползите несъмнено са повече.

Защо са необходими камерите на обществени места?

Служат като важен инструмент в борбата срещу терористичните атаки

Охранителните камери помогнаха при разпознаването на терористите в последния атентат в Бостън.

Охранителните камери помогнаха при разпознаването на терористите при атентата в Бостън.

Ако не се бяха случили терористичните атаки в Лондон и Ню Йорк, едва ли камерите за наблюдание щяха да бъдат толкова популярни. Пострадалите държави видяха във видеонаблюдението едно от възможните решения за предпазване от бъдещи самоубийствени атаки.

Намаляват броя на дребните престъпления

pickpocketing

Когато хората знаят че са наблюдавани, те са склонни да си променят поведението. Охранителните камери дават причина на хората да се саморегулират и да не стигат до извършването на дребни престъпления.

Спомагат за реда в училища и детски градини

bezopasnost-uchilishta

Липсата на камери в учебните заведения обикновено води след себе си редица проблеми като сбивания, хулиганство и др. Родителите се чувстват по-спокойни за децата си ако те посещават учебно заведени с инсталирани охранителни камери.

Предоставят доказателства валидни в съда

syd-ruse

Прилагането на доказателства от камерите е предмет на законовата уредба на съответната държава. Когато записите от видеонаблюдение за валидни като веществено доказателство, то те могат значително да улеснят работата на правосъдната система.

Ако няма какво да криеш, то няма и за какво да се страхуваш

lemur

Видеонаблюдението не прави нищо различно от това да бъде безпристрастен свидетел на това което вижда.

Прекратяват ефективно проблема с графитите

Камерите не спасиха Паметника на съветската армия, като случая показва един от основните проблеми на камерите - някой трябва да ги гледа в реално време.

Камерите не спасиха паметника на Съветската армия, като случая показва един от основните проблеми на камерите – необходимост от наблюдаването им в реално време.

Графитите, когато са използвани за вандалски цели, загрозяват градската среда. Камерите ефективно защитават публични сгради като съдилища и паметници на културата от подобен тип надписи.

Ползата е статистическа доказана

statistika

Сравнение между нивата на разкриваемост на престъпленията преди и след видеонаблюдението, доказва че камерите реално помагат на органите на реда.

Заключение

Въпроса за и против камерите за видеонаблюдение на обществени места едва ли може да бъде отговорен еднозначно, защото са напълно основателни опасенията, че тази технология в лоши ръце мога да бъде много мощно оръжие. Но въпроса можеда бъде перифразиран и като „Кое по-скоро бихте пожертвали – живота си или свободата си?“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s