Как Prism скандала ще се отрази на американската икономика?

Posted: 29/08/2013 in Новини

Разкритията относно с програмата за следене Prism се очаква да доведе до тежки загуби за американските бизнеси в сектора на IT компаниите предлагащи облачни услуги.
Загубите се очакват да бъдат в размер на милиарди долари, като основна причина е пониженото доверие на задграничните бизнес-партньори към достатъчната защитеност на съхраняваните данни.
Положението за нестабилната американска икономика би се влошило допълнително, в случай че част от държавите-партньори започнат да издават разпоредби забраняващи използването на облачни услуги от американски фирми.
В Германия и Австралия редица държавни институции вече открито се обявяват за забрана на всички трансфери на данни към американски компании.

Германия е от държавите, които играят твърдо срещу нечестната игра.

Едно от възможните спасения за американските фирми би било една бърза адаптация на пазара към кодиращи данните програми( програми създадени специално за облачните тип услуги). Така крайния клиент ще държи ключовата информация която дешифрира кодираните данни.
Самия пазар на облачните услуги расте с огромни темпове и за успешното развитие на американската икономика е необходимо американските компании да бъдат конкурентноспособни. Изградения с години авторитет бе сринат за отрицателно време след разкритията за Prism.

По-притеснителното в случая е че американското правителство най-вероятно ще продължи с порочната практика да гледа дори на приятелските си държави, като заплаха за националната им сигурност. Нещо, което няма как да се хареса на гражданите на тези държави, които са и потребители на стоки произвеждани в САЩ. Единствено пълна прозрачност на действията на Националната Агенция по Сигурност(NAS), както и амнистиране на Едуард Сноуден, могат да възвърнат доверието към САЩ като защитник на демокрацията. Във всеки друг случай рисковете за американската икономика могат да бъдат непредвидими.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s