Пренасочване на портове в архитектурите за видеонаблюдение

Posted: 28/08/2013 in Системи за сигурност


В модерните системи за видеонаблюдение, често се налага да бъде осигурен мобилен достъп до предаваната в реално време картина от камерите.
За да бъде осъществено това се налага допълнително пренасочване на портове в участващите във връзката мрежови устройства. Самото пренасочване е функция на мрежовите рутъри позволяваща да бъдат настроени комуникационни портове, така че да предават информация към дефинирани от потребителя адреси.

Как протича процеса на предаване на сигнала от камерите в реално време?

1. Изпращане на заявка за живото предаване на камерите от свързано с Интернет потребителско устройство(компютър, смартфон или таблет. Обикновено това се осъществява или чрез специален софтуер, или през браузър, в който се въвежда публичния мрежови адрес на камерата и съответния порт(Например http:// 199.108.230.249:8080).
2. Обработка на заявката от кабелен или DSL модем, който се намира в обекта под видеонаблюдение и който осигурява връзката на охранителната система с Интернет.
3. Изпращане на заявка от модема към свързания с него рутър или суич, като връзката се осъществява по частен IP адрес.
4. Изпращане на заявка от рутър или суича към свързаното DVR устройство, като връзката се осъществява по частен IP адрес. Самото DVR устройство предава обратно по веригата информацията под формата на отделни кадри от това което виждат камерите за видеонаблюдение.

Следния сайт предоставя подробни обяснения по темата пренасочване на портове.

Заключение

Пренасочването е една от специфичните задачи, когато се реализират системи за наблюдение видими през Интернет. Поради многото устройства участващи в преноса на данни, броя на пренасочванията на портове, и обема на информацията, е възможна появата на проблеми в комуникацията. Именно затова подобни системи трябва да бъдат изграждани и поддържани от опитни специалисти, защото знанията, необходими на обикновения потребител да се справи успешно с предизвикателствата в архитектурите на системите за видеонаблюдение, са твърде комплексни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s