Видеонаблюдение на работното място

Posted: 19/08/2013 in Системи за сигурност

Разрешено ли е видеонаблюдението на работното място?

Една от основните цели стоящи пред инсталирането на системи за видеонаблюдение на работното място е да подобрят ефективността на персонала. Но независимо от позитивните отзиви на собственици на бизнеси при прилагане на видео охрана в офиси, търговски обекти и производствени помещения, в общественото пространство се прокрадват негативни мнения относно правилата и регулацията на видеоконтрола на работното място.

Противниците на инсталирането на подобни системи на работното място посочват че камерите за видеонаблюдение са в явно нарушение на личното пространство и трябва да бъдат регулирано тяхното използване съобразно ЗЗЛД(Закон за Защита на Личните Данни).

Удобно е да се гледа само от едната страна на историята- тази на работника и да забравим многобройните истории за злоупотреби на работното място както с финансови средства, така и с наличен инвентар. Дълго време именно липсата на инсталирани системи за видеонаблюдение е позволявал установяването на подобни порочни практики. Без липса на доказателства за вина, работодателя няма много варианти освен да преглътне загубата или да търси други начини за лична компенсация.

Сега изграждането на системи за видеонаблюдение, макар и да не е най-евтината услуга, предпазва направените инвестиции по един или друг начин. Работниците са същите, но камерите за видеонаблюдение осигуряват необходимата регулация на поведение. Може да се приеме че монтирането на видеонаблюдение повишава ефективността сред работниците и значително намалява причинените загуби от умишлени и неумишлени действия. Също така в случай на казуси, кадрите от записите могат да се използват за установяването на истината.

Със сигурност прекомерното използване на видеонаблюдение не е приятно, но нека не забравяме че в тяхното разумно използване има редица позитиви, които не могат лесно да бъдат пренебрегнати.

Все пак на въпроса законно ли е използването на видеонаблюдението на работното място е повече от очевиден. Единственото нещо което може да се промени е целият персонал да подпише декларация че е съгласен да бъде наблюдаван, което е просто една формалност.

Вашият коментар