„Глобалното село“ и традициите

Posted: 31/07/2013 in Полезна Информация

Живеейки в Интернет ерата, ние се намираме във важния момент от еволюцията на хората, когато човек е успял да синтезира обмена на знание и информация. Това не е същото като да разбереш че Земята не е кръгла или че Слънцето не се върти около нея. Момента е специфичен най-вече защото илюзиите на предните поколения, живеещи във времената на отмиращите националните традиции, са много по-видни за настоящите поколения. „Глобалното село“ не е просто понятие, то е понятие родено от обстоятелствата в които живеем. Хората дори и в най-затънтените и схванати в традиционализъм места, искат да живеят нормален живот с положителните и отрицателните черти на технологичния напредък. И точно на този фон, няма как да извиним подобни прояви на насилие 40 години след сексуалната революция. 

Именно подобна проява е случилото се в Лахоре/Пакистан/, където полицай застрелва сестра си защото си е позволила да носи дънки. Двамата са имали търкания доста време, защото в Пакистан е общоприето само мъжете да носят дънки и жени правещи го, се явяват заплаха за властващите нрави. Асад Али е заплашил дни преди да убие сестра си Найма, че ще го направи, в случай че тя продължава с модните си залитания. Заради тази заплаха, тя решава да се оплаче в местното полицейско управление, където обаче никой не я взема насериозно. Самото убийство е извършено като Али е последвал жертвата до усамотена улица и я застрелва в главата, след което избягва. Пакистанската полиция още го издирва.

Недалече в Индия, баща обезглавява дъщеря си с ритуален меч заради нейното освободно поведение спрямо мъжете. Бащата носи нейното тяло до полицейското управление където се предава на властите. Основната причина за престъплението е това че дъщерята, Манджу Канвар, е донесла срам на семейството и това е създало трудности на бащата да намери подходяща партия за нейните 2 сестри. Манджу изоставя съпруга си от уговорения брак продължил 2 години и се връща да живее в родната си къща. Обаче когато започва да среща с други мъже, бащата не успява да приема наранената си гордост и в момента чака окончателната си присъда за предумишлено убийство.

Времената се менят и религиозния и културен фанатизъм ще намират все по-малко пространство, където да се изразят. Расизма и нетолерантността са ‘мръсни’ думи и ние трябва продължим мисията си като поколение да ги изкореним и да ги направим думи без значение, самотни и непотребни.

Автор: Деян Тотев

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s