Кои са най-сложните логически игри?

Posted: 31/07/2013 in Полезна Информация

Всеизвестно е че шаха е една от най-сложните логически задачи измислени от човека. Но има игри които се доближават и дори надминават сложността и комплексността на древната индийска игра.

Най-близката игра до шаха е китайската игра “Го“. Като брой възможни комбинации тя превъзхожда шахмата, затова дори и най-мощния компютър не успява да победи истинските майстори на играта. Играе се от двама играчи на решетка от 19 реда и 19 колони. Всеки играч има или бели или черни камъни които се поставят върху решетката. Веднъж поставен върху борда, камъка не може да бъде местен, но ако бъде обсаден той се изважда от игра. Целта на играта е да завземеш повече територия и да обграждаш. Когато играта приключи се брои завзетата територия и хванатите чужди камъни, за да се определи победителя.

Друга игра е популярната игра с карти- бридж за която един запален играч казва:“Имах любимо занимание което вършех през един определен период от време. Заниманието беше бридж, а периода- моят живот“  Нейната история може да се проследи от началото на 16 век с измислянето на играта Whist/мълча,млък(анг.)/ която наподобява логиката на бриджа. През 19век се създава нова игра подобна на  Whist . Нейното име е ‘Бирич’/известена и като Руски Whist/ и от нея в началото на 20век се появява бриджа във варианта в който я играем и до днес. Играта е била особено популярна сред английската аристокрация. През 20 век огромна е била популярността на играта и в Америка където през 40те години, според извадка от мащабно изследване, бриджа се е играел от близо 44% от населението. Бриджа се играе от 4 играча разделени на 2 двойки с всичките 52 карти от тестето. Необходимо е да се постигне контракт за играта одобрен от всички на масата. След 3 паса играта може да започне, защото договор е постигнат. Партньора на разиграващия си сваля картите на масата и на практика не играе по време на разиграването. В бридж е особено важно да успееш да изградиш мост/bridge-мост(анг.)/ с партньора си и да знаете взаимно какво значат Вашите обяви и карти които той изигравате. Счита се че постигането на контракт е по-сложната част от играта и оттам идва и английския израз: “Господарите обявяват, слугите разиграват“. Общия брой на възможни комбинации в бриджа са 635,013,559,600

Понастоящем най-популярната логическа игра безспорно е 7 картния Texas Hold ’em покер. Играта е много повече от поредния хазарт и изисква много специфични качества за постигане на успех. Големите турнири се следят от милиони зрители по целия свят. Дори в България играта е изключително популярна. При 7 картния Texas Hold ’em покер на всеки играч се раздават 2 карти, а на ривъра има първоначално 0, после 3 карти, 4 и накрая на последния флоп 5. Както се вижда има 4 момента в развитието на играта, когато може да се залага и точно този елемент е ключов, за успеха на играта. С 4те нива на залагане играта се превръща в един съвременен психологически тест за издръжливост, който само най-силните успяват да издържат.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s