Биг Брадър в Скайп. Записват ли се разговорите?

Posted: 31/07/2013 in Полезна Информация

В последните дни в публичното пространство циркулира новината, че Microsoft/новите собственици на Скайп/планират да извършат промяна на архитектурата на комуникационната система на най-използваната програма за безплатни разговори.
Досега всеки разговор между 2 абоната в Скайп се осъществяваше директно без никаква възможност за подслушване. Скайп беше известна дълги години именно с това че е една от най-сигурните и безопасни комуникации в Интернет. Официален представител на Скайп, обаче твърди, че дори им бъде поискано да подслушат и запишат разговор, те не биха могли да го направят, заради архитектурата ‘peer-to-peer’ , която осигурява директен обмен на данни между потребителите.
Отсега нататък в архитектурата на Скайп ще бъдат въведени т.нар. ‘свръх-възли’ (Свръхвъзлите са странични за системата компютъри, които имат спомагателни функции, основно в задържане и пренасочване на информацията) през които разговорите ще преминават и евентуално записват. Досега система се е справяла и без тях и какво всички сме свидетели се е справяла добре. За нововъведението няма друго обстоятелство освен следния технически проблем, заради който се налага въвеждането на свръхвъзлите.
Ако двама потребителя искат да осъществят разговор, но са защитени от защитна стена(firewall) по такъв начин че те могат да осъществяват само външни TCP връзки без възможност да приемат UDP връзки, тогава единствения начин е чрез изпозването на свръх-възлите.
От Скайп твърдят, че свръхвъзлите ще осъществяват само спомагателна функция, но факта че се нарушава основата на системата, оставя впечатление че целта е именно да се извършва мониторинг на разговорите.
Какво е Вашето мнение по въпроса, основателни ли са опасенията или нововъведението идва по чисто технически причини?
Обновяване на статията 05/02/2013
В отворено писмо до МайкроСофт, около 40 влиятелни неправителствени граждански организации поискаха компанията да хвърли светлина върху въпросите поддигнати от тази генерална промяна в архитектурата на комуникацията в Skype.
Автор: Деян Тотев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s