Новини за видео наблюдение 11/2012 – 01/2013

Posted: 14/11/2012 in Новини

В тази статия ще има ежедневни обновения при всяко събитие от България и света свързано директно с темата на този блог която е именно видеонаблюдението.

    • 04/01/2013 Състоя се официалната презентация на най-детайлната камера за наблюдение в света. Камерата е част от система за видеоконтрол ARGUS. Интересно е да се отбележи че компанията разработила тази революционна технология предлага камерата на свободния пазар и на практика всеки платежоспособен кандидат може да се сдобие с нея. Обикновено подобни технологии се разработват директно от някоя от структурите на Пентагона. В случая именно амерканските военни ще са сред първите които ще успеят да установят предимствата на най-детайлната камера в света с резолюция от 1.8 Гига пиксела.
    • 10/01/2013 Американски политик е арестуван след като камера за видеоконтрол го заснема как срязва гумите на автомобил притежаван от негов политически опонент.
  • 7/01/2013 – Нова модерна система от камери за видеонаблюдение в Ню Йорк
    Полицията в Ню Йорк инсталира нова система от камери за видеонаблюдение, определени като „различни“, които ще позволят улиците да бъдат наблюдавани последователно и да се откриват данни за евентуални заподозрени за престъпления.Мрежата от камери, разработена от „Майкрософт“ е ново средство, което ще направи революция в наблюдението на обществени места и поддържането на реда, считат от кабинета на кмета. Освен кадрите, които ще се записват както с обикновена камера за наблюдение, новото устройство дава на органите реда незабавно голямо количество информация за това, което полицайте наблюдават в момента. „Камерата събира и анализира данни за обществената сигурност в реално време, което позволява на следователите от полицията на Ню Йорк да имат обща картина на опасностите или престъпните действия.Ако  полицаите гледат пряко кадри на заподозрени на улицата, те ще получат и незабавен достъп до съдебните им досието, ще имат списък с техните  престъпления, извършени в този район, както и други данни, които ще позволят бърза реакция на полицията. Колите на заподозрени също ще бъдат анализирани, като ще може да се разбира къде се е намирала допреди месеци. „Системата е разработена съвместно с полицаи, каза началникът на нюйоркската полиция Рей Кели. Системата действа с мощен софтуер, който дава бърз достъп до бази данни, до спешни обаждания и данни за предишни престъпления.
  • Софийска община продължава с инсталирането на камери за видео охрана в обновените подлези на Цариградско и Ботевградско шосе с основна цел да се спре обрисуването им с нискокачествени графити.
  • 6/01/2013 – С 30 000 лв. обновяват системата за видеонаблюдение в Слънчев бряг
    Ръководството на Слънчев бряг ще да инвестира в по-паметливи камери с по-ясно изображение.Ръководството на най-големия черноморски комплекс Слънчев бряг е поръчало  проверка на системата за видеонаблюдение, преди да вземе мерки за актуализирането й.Това каза  Златко Димитров, изпл. директор на „Слънчев бряг“ АД.Разследването на атентата от 18 юли показа някои недостатъци в техниката, която ползваме, разкри Димитров. Едната от тях е краткото време, в което записите се съхраняват – около 18 дни, освен това качеството на заснемане не винаги било на ниво, информира още изданието.30 000 лв. за обновяване на системата е предвидило .В тази сфера нововъведенията ще бъдат всеки ден, ще съберем оферти какво най-добро обновяване можем да получим срещу тази сума, допълни Димитров. Със сигурност обаче ръководството ще да инвестира в по-паметливи камери с по-ясно изображение.Все още не е ясно дали ще се намерят средства за разширение на системата. В момента тя включва 250 камери, които са разположени по главната алея между хотелите „Кубан“ и „Глобус“, по крайбрежната алея и КПП-ата. За тях има осигурен денонощен контрол. При първа финансова възможност ще увеличим броя им, заричат се от ръководството .Анализите показвали, че другият фактор, който снижава престъпността в нощните часове, е добре поддържаното осветление.През лято ‘2013 да бъде светла и част от пясъчната ивица, предвиждали плановете на „Слънчев бряг “ АД. Все още не е ясно как технически ще се осъществява това – чрез монтиране на нови лампи или с прожектори. Първата трябва да светне на най-оживената зона – между мостика и хотел „Дюн“.
  • 4/01/2013 Модерна система за видеонаблюдение е изградена в спортния комплекс в Елхово.
  • Бразилската полиция ще използва интересна технология при огранизирането на Мондиала догодина. Малка камера ще бъде интегрирана към специални очила които ще бъдат носени от отряда за борба с безредиците. Камерата ще може да улавя до 400 лица за секунда и да ги изпраща за проверка в базата данни за проверка дали има криминално проявени лица в обсега на органите на реда. Целта е да се индентифицират по-лесно групите хулигани които са основна грижа на организаторите на Световното Първенство по футбол през 2014 в Бразилия.
  • 3/01/2013 Старият град в Созопол ще бъде предпазван от опостошителни пожара с асистенцията на система за видеоконтрол, която предстои да бъде изградена в близките месеци.
  • КАТ обмисля камерите за видеонаблюдение да бъдат използвани за глобяване на шофьорите при пресичане на червено и други подобни нарушения. За разлика от досегашните електронни фишове, които не отнемаха точки, новата практика ще приканва нарушителите да се явят в местото управление на МВР, където ще бъде определяна както финансовата глоба, така и броя на отнетите точки.
  • В случая с блъснатата жена под мотриса на метрото в София, камерите за видеоконтрол спомогнаха за неопровержимото установяване на виновника.
  • 20/12/2012 Близо 100 камери за наблюдение ще бъдат монтирани на възлови места около училища, търговски центрове и кръстовища в община Червен бряг. Мярката се предприема с цел намаляване на престъпността в района.
  • 18/12/2012 Мнозина от тъговците на скрап ще срещнат затруднения в изпълнение на новите законови регулации за техния бизнес. От началото на следващата година, всички търговци на скрап ще трябва да представят банкови гаранции и да имат инсталирана система за видеонаблюдение. Целта на новите регулации е да се пресече повсеместните ненаказуеми кражби на кабели, тръби и шахти превръщащи се в все по-сериозен проблем за някои райони на България.
  • Работник в цех за препреботване на отпадъци в Хирошима, Япония намира благодарение на камерата за видеонаблюдение торба с банкноти на стойност близо 12 милиона йени.
  • 15/12/2012 Ученици от Севлиево са автори на грабежи на външни камери за видеонаблюдение.
    В началото на месец Декември училища и различни дружества са подали сигнали в полицията за липса на част от техниката за видеонаблюдение.Ясно е , че през нощта на 3 срещу 4 декември неизвестни извършители са демонтирали 13 камери в различни райони на града. Полицията предприе действия за установяване на самоличността на неизвестните извършители и установи, че са двама младежи на 17 години от Севлиево,като единия вече е бил осъждан за кражба.Младежите са се оправдали, че са били решили да продадат камерите.Те имали и помощник, който ги возел с „Опел Тигра“. Всички камери за видеонаблюдение са намерени и иззети.По случая е образувано досъдебно пройзводство. На младежите са повдигнати обвинения.
  • 12/12/2012 Обезпокояваща новина идва от Сан Франсиско, САЩ където към системите за видеонаблюдение на автобусите на градския транспорт са добавени микрофони под предлога за намаляване на оплакванията на пътниците към  водачите. Това което буди възмущение е както оправданието така и липсата на дебат по този доста сериозен въпрос. Едно е визуалното контролиране, донякъде хората свикват с него и приемат че на моменти е неизбежно, но контрола върху това какво говорим е една доста опасна стъпка към режим на полицейщина.
  • 29/11/2012 Кметицата на София при откриването на новото кръстововище на 2 нива около телевизионната кула, напомни на водачите съоръжението е с инсталирани камери за видеонаблюдение, които ще следят за спазването на максимално допустимата скорост.
  • 22/11/2012 Бургаската община обмисля въвеждане на модерна система за 24 видео контрол на града. Така след атентата, Бургас е на път да се превърне в българския вариант на Лондон(града с най-много камери за видеонаблюдение на единица площ). Когато видеонаблюдението се инициира от бизнеси, то не представлява заплаха, но когато  това се прави от държавата, тогава става въпрос единствено за нарушаване на личните ни свободи.
  • 22/11/2012 Търсенето на видеоохранителни системи и системи за контрол на достъпа са се увеличили двойно през последните месеци, според репортаж на BTV, като същевременно от полицията отчитат видимо намаляване на сигналите за дребни кражби.
  • 22/11/2012  Бе обявено че столичната община преговаря с фирма „Сектрон“ за надграждане и поддръжка на настоящата система за видеонаблюдение в сградите на общината.
  • 15/11/2012 На специално насрочена среща в Исперих се събраха кмета на общината и местни началници от МВР за да обсъдят възможните решения за опазване на откритото наскоро златно съкровище в Омуртаговата могила. Сред обсъжданите варианти е било и инсталирането на система за непрекъснат видеоконтрол.
  • 15/11/2012 В медиите се появиха интервюта с директорите на средни общообразователни училища от Видин и Благоевград, в които те разказаха как инсталираните камери за видеонаблюдение са спомогнали за видимо подобряване на дисциплината както сред учениците така и сред учителите. Оказа се че камери се монтират освен на входюизходите така и в коридорите и дори в част от класните стаи.
  • 14/11/2012 В софиийския университет се проведе демонстрация на видеонаблюдение на живо чрез съдействието безпилотни транспортни средства. Събитието се проведе като част от отбелязвабето на Световния ден на географските информационни системи. Известно е че камерите за видеонаблюдение намират широко приложение в метереологията и най-вече 360 градусовите камери. За това както преставляват тези камери може да се информирате от следната статия- http://www.nrjsoft.com/blog/360-gradusovite-kameri.htm
  •  14/11/2012 Бургаска болница се сдоби с модерна система за видео охрана след като окабеляването на болничното заведение бе откраднато два пъти в рамките на няколко дена. Нанесените щети са в рамките на стотици хиляди левове. За по-голяма сигурност освен видеонаблюдателна система, болницата ще наеме и жива охрана която да следи подобни кражби да не се повтарят. На този адрес може да прочетете повече за видеонаблюдението в болничните заведения.

Коментарите са изключени.